Obstaja več vrst hrane in pijač, ki bi jih morali znatno zmanjšati, da bi ohranili zdravje možganov.
Na prvem mestu so pretirano sladkane pijače. Povečujejo tveganje za srčne bolezni in sladkorno bolezen tipa 2. Prekomerno uživanje sladkorja lahko poveča tudi odpornost možganov proti insulinu, kar negativno vpliva na sposobnost učenja in pomnjenja.
Transmaščobe so nevarne tudi za možgane. Najdemo jih v nezdravi hrani, kot je margarina, hamburgerji, pice, pomfrit, torte in podobno. Možganom otežujejo delovanje in upočasnjujejo delovanje nevronov.
Prekomerno uživanje alkohola moti delovanje nevrotransmiterjev. Dolgotrajno uživanje alkoholnih pijač lahko povzroči motnje vida, dezorientacijo in izgubo spomina.
Na četrtem mestu so rafinirani ogljikovi hidrati. Zaradi visokega glikemičnega indeksa jih telo zlahka absorbira. Poviša se raven sladkorja v krvi, kar slabo vpliva tudi na sposobnost pomnjenja pri odraslih.
Bistveno naj bi zmanjšal tudi porabo umetnih sladil. Vsebujejo fenilalanin, aminokislino, ki lahko moti delovanje nevrotransmiterjev.