Z novim šolskim letom prihajajo številne novosti, med njimi tudi nove prehranske smernice za šole. Učenci in dijaki bodo deležni bolj zdravega jedilnika, ki vključuje več stročnic in manj predelane hrane. Smernice, ki jih uvajajo, spodbujajo zdravju in okolju prijaznejše prehranjevanje.
Na Osnovni šoli Trnovo, kjer šolanje obiskuje okoli 700 učencev, so načela novih smernic že vrsto let del njihove šolske kuhinje. “Hrana je pri nas brez ojačevalcev okusa, omake ne zgoščujemo z moko, uporabljamo ekološko pridelana živila, veliko je tudi lokalne pridelave,” pravi ravnateljica Đulijana Juričić.
Vendar pa vse šole niso tako dobro pripravljene. Ravnatelje skrbi, kako bodo zagotavljali ustrezna živila in pripravo hrane po novih smernicah. Spremembe prinašajo manj rdečega mesa, več stročnic, kaš in polnovrednih žitnih izdelkov, prav tako bo manj sladkorja in procesiranih živil.
“Smernice ponujajo strokovno in zakonsko podprto prehrano, a se zavedamo, da niso vse šole enako opremljene, zato bo prilagoditev zahtevna,” priznava Melita Jakelj iz Zavoda za šolstvo.
Ob pripravi novih smernic so se pojavile tudi polemike glede rastlinskih obrokov. Medtem ko je strateški svet za prehrano predlagal možnost izbire, so pediatri temu ostro nasprotovali. Zato novi jedilniki ne ukinjajo mešane prehrane, vendar dopuščajo možnost vegetarijanskih obrokov.
“Že več kot 25 let imamo na naši šoli vegetarijanski meni. Ponujamo možnosti brezmesne prehrane, ki so prilagojene potrebam mladih organizmov,” dodaja ravnateljica Juričić.
V Sloveniji več kot 95 odstotkov otrok malica v šoli, več kot 80 odstotkov pa jih tam tudi kosilo. Kakšen bo njihov odziv na nove obroke?
“Pozdravljamo napredek po 14 letih. Starši smo tisti, ki moramo otroke uvajati v spremembe. Pomembno je, da tudi doma ponujamo vizualno privlačne obroke. Izziv bo velik, a verjamemo, da bodo šole iznajdljive,” meni Lara Romih iz Zveze aktivov svetov staršev.
Nove smernice poudarjajo tudi trajnostno prehranjevanje, zmanjševanje odpadne hrane in pomen mirnega prehranjevanja.