Solata v kozarcu je praktičen način, da jo vzamete s seboj v službo, na fakulteto ali kamorkoli že greste. Vse je v eni posodi in ni vam treba skrbeti za ločeno pakiranje.
Sestavine:
Solata
1 paradižnik
0,5 vijolične čebule
150 g kuhane čičerike
1 steblo zelene
0,5 kumare
2 redkvici
solatni listi
2 žlici sončničnih semen
Dresing:
100 gramov grškega jogurta
3 žlice sveže stisnjenega limoninega soka
1 žlica belega vinskega kisa
1 žlica oljčnega olja
sol
beli poper
Priprava
Zelenjavo narežemo
Paradižnik narežemo na kocke, vijolično čebulo, kumaro, redkvico in steblo zelene narežemo na tanke rezine, solato pa na rezance.
Semena popečemo
Sončnična semena damo v suho ponev in jih dve do tri minute vrtimo na majhnem ognju, da postanejo hrustljava in zadišijo. Semena na koncu ohladite.
Naredite preliv
Vse sestavine za preliv zmešamo z metlico ali paličnim mešalnikom. Solimo in popramo po okusu.
Postavite v kozarec
Ta količina je za dve osebi, zato pripravite dva kozarca. Na dno vsakega damo preliv, nato pa po plasteh razporedimo zelenjavo. Shranjujte v hladilniku in ga vzemite s seboj kamorkoli greste. Pripravite ga zvečer za zjutraj, vendar ga ne hranite pripravljenega več kot en dan, ker se bo zelenjava preveč zmehčala.