Najdražje meso na svetu je govedina Wagyu, ki stane do šest tisoč in pol dolarjev za kilogram. To posebno meso strežejo le redke restavracije na svetu, kar glede na ceno ni preveč presenetljivo.
Videoposnetek, ki je nedavno zaokrožil po družbenih omrežjih, je razkril, kako to meso izgleda. Wagyu dobesedno pomeni japonska krava ali japonsko govedo in se nanaša na štiri pasme japonskega goveda, od katerih japonsko črno govedo predstavlja 90 odstotkov proizvodnje. To govedo je genetsko nagnjeno k dajanju mesa, ki vsebuje veliko večji odstotek omega-3 in omega-6 maščobnih kislin, kot jih ima meso navadnega goveda.
Wagyu ali Kobe
Vsa govedina Kobe je Wagyu, vendar je ime Kobe samo tisto, ki izhaja iz japonskega črnega goveda, sorte Tajima, celotna proizvodnja, od spočetja, telitve do zakola, pa je potekala v provinci Hyogo, katere glavno mesto je Kobe. Kobe govedina mora imeti poleg še strožjih pravil reje tudi ustrezno geografsko poreklo. A tudi v samem imenu zgodba o japonski govedini vsebuje celo vrsto mitskih elementov.
Proizvodnja vključuje celo vrsto strogih rejskih pravil, tako kot pri vseh wagyujih, ki zagotavljajo meso, ki se dobesedno topi v ustih, posuto z marmornato maščobo in vredno več sto dolarjev na krožniku. Obstaja veliko mitov o tem, kako se to meso goji.
Krave, ki uživajo v masaži in klasični glasbi?
Ena od teorij, kako se je masaža zapisala v legendo o govedini Kobe, temelji na dejstvu, da na Japonskem, kjer tradicionalno primanjkuje prostora, primanjkuje tudi pašnikov, zaradi česar so krave prisiljene ostati v zaprtih prostorih, brez gibanja, kar vodi do okorelosti mišic, zlasti pozimi. Če želite mehko meso, morate sprostiti mišice, zato je možno, da so se japonski kmetje v ta namen zatekli celo k masaži svojih krav. Hranjenje s pivom je prav tako neverjetno kot masaža, a tako kot pri Wagyu, predvsem pa pri govedini Kobe, se želi doseči natančno določeno težo goveda in razmerje med maščobo in mesom, da bi dobili tisto prepoznavno marmornato črto, je možno, da je kateri od kmetov posegel po pivu kot aperitivu in s tem spodbudil apetit svojih krav. Resnica ali mit, tako masaže kot pivo in celo sake in Bach, če sta se kdaj zgodila, so zdaj opuščene tehnike.
Specifične proge z maščobo
Wagyu je znan kot masten zaradi specifične maščobne proge, ki daje mesu marmornat videz. Vendar govorimo o pasmah, ki so genetsko nagnjene k proizvodnji mesa s povečanim deležem omega-3 in omega-6 maščobnih kislin, okusi pa so »topni« v maščobah. Zato se večina ljudi nagiba k bolj mastnim jedem polnejšega okusa. Ker je Wagyu ves prepreden z maščobo in že majhen grižljaj daje občutek polnega okusa, fino razporejena maščoba pa se topi v ustih.
A5 – znak vrhunske kakovosti
Wagyu se razvršča po kakovosti, pri čemer je najvišja ocena A, ki označuje, koliko mesa je bilo pridobljenega od goveda. Najvišjo oceno 5 bo dobilo meso z najboljšim razmerjem in kakovostjo maščobe, barve, teksture in madežev, zato ima A5 najboljšo oznako, ko gre za Wagyu in zagotavlja, da boste uživali v mesu z bogatim, skoraj oreščkovim okusom, ki se dobesedno stopi na brbončicah, ko ga zaužijete in date v usta. Na Japonskem se na leto proizvede približno 3-4 tisoč govedi Kobe. V tem kontekstu in glede na povpraševanje cena kobe steaka nas ne preseneča.
@momentsgangThere’s only a few restaurants around the world that serve this!