Jabolka so najbolj znano sadje pri nas. Gojijo jih v številnih sadovnjakih, tudi na zasebnih vrtovih. To je okusna in zelo preprosta jabolčna pita. Ko jo enkrat poskusiš, je zagotovo ne boš zadnjič spekel. Da bi naredili jabolčno pito potrebujemo najprej testo.
Sestavine za testo:
4 jajca
2 skodelici moke
10 žlic olja
1 skodelico sladkorja
1 skodelico jogurta
1 paket pecilnega praška
Kot lahko vidite, je testo sestavljeno iz le nekaj sestavin, ki jih imate zagotovo doma.
Priprava testa:
Najprej vzemite jajca in jih začnite stepati skupaj s sladkorjem. Nato zmesi dodajte še ostale sestavine in sicer jogurt, moko, olje in pecilni prašek. Testo temeljito pregnetite in ko dobite želeno gostoto, ga razdelite na dve polovici. Če imate dva enako velika pekača, v oba položite peki papir in vanju dajte del testa. Če nimate dveh pekačev, morate testo peči po stopnjah. Osnova je predhodno ogreta pečica na 190 stopinj Celzija. Pri tej temperaturi je priporočljivo, da testo pečete približno 10 minut.
Da bo jabolčna pita to, kar mora biti, je nujen tudi nadev. Za nadev boste potrebovali nekaj običajnih sestavin:
1 kg jabolk
5 žlic masla
5 žlic olja
1 skodelica sladkorja
1 skodelica cimeta
Medtem ko se testo peče, se lahko lotite nadeva. Jabolka najprej olupimo in nato grobo naribamo. Damo v ponev, dodamo ostale sestavine in kuhamo, dokler večina vode ne izhlapi in da nadev dobi želeno gostoto.
Ko imate pripravljena oba dela testa, se lahko lotite izdelave pite. Dno testa pustimo na pekaču in ga prekrijemo z izdatno plastjo nadeva, nato pokrijte z drugo plastjo. Ponovno vrnemo v pečico in tako pečemo, da površina testa dobi lepo zlato barvo. Nato ga vzemite ven, pustite, da se ohladi, če se radi posladkate, lahko potresete s sladkorjem v prahu.