To je sezona rabarbare, če imate radi tudi sladko-kisli okus, ne zamudite marmelade rabarbare. Nebeško je za torte, kašo ali celo maslene žemljice za zajtrk.
Rabarbara vsebuje veliko antioksidantov in vitaminov ter mineralov, potrebnih za telo.
Sestavine
- 1 kg očiščenih stebel rabarbare
- 750 gramov sladkorja
- Sok 1/2 limone
- 1 vanilijeva palica
Pripravka
Potrebno je vzeti veliko ponev z debelimi stenami, po možnosti iz nerjavečega jekla. Potrebujete tudi lupilnik zelenjave, nož in leseno žlico. Medtem ko marmelada zavre, pripravite kozarce.
Rabarbaro temeljito sperite in obrišite s papirnatimi brisačami. Nato očistite stebla z lupilnikom zelenjave. Dobro odstranite zgornjo lupino, ker je preveč vlaknasta in se sicer ne bo kuhala. Nato narežemo na majhne koščke in damo v ponev, dodamo sladkor in dobro premešamo. Ponev pokrijemo in pustimo, da koščki rabarbare počivajo vsaj 30 minut, občasno premešamo, da spodbudimo nastanek sirupa.
Nato kuhamo na srednjem ognju, dokler ne nastane pena in peno odstranimo s cedilom. Nato zmanjšajte toploto in pustite, da se sestavine kuhajo na majhnem ognju, dokler se količina sirupa ne zmanjša in rabarbara ne postane kot pire. Odstranite iz ognja in po 5 minutah dodajte vanilijo in limono. Kljub temu, da so stebla rabarbare kisla, je limonin sok pomemben za ohranjanje marmelade.
Kozarce in pokrove temeljito operite z vročo vodo in tekočino za pomivanje posode. Dobro sperite in postavite v veliko posodo. Ponev prelijemo z vodo in kuhamo 10 minut od vrenja. Nato jih odstranite in pustite, da odtečejo na čisto kuhinjsko brisačo.
Napolnite kozarce z vročim marmelado, tesno zaprite in pokrijte z debelo odejo.