Domača stepena smetana pogosto presega okus in kakovost kupljene v trgovini zaradi več dejavnikov. Prvič, domača smetana omogoča več nadzora nad sestavinami in kakovostjo, zaradi česar je okus bolj svež in bogat in kar je najboljše, prilagodimo lahko konsistenco in sladkost glede na lastne preference. S tem, ko izberemo domačo stepeno smetano, lahko uživamo v izjemni svežini, okusu in zadovoljstvu, ki ga prinaša domača priprava.
Domača stepena smetana je vedno boljša od kupljene v trgovini. Kako jo pripraviti?
Zahvaljujoč temu receptu lahko uživate, kadarkoli se vam zahoče. Zanjo pa potrebujete le nekaj sestavin, ki jih imate zagotovo vedno doma. V tej kremi boste zagotovo uživali in jo lahko uporabite na vafljih, pa tudi pri peki za vse vrste sladic. Svetovali vam bomo, kako lahko v nekaj minutah pripravite stepeno smetano in uživate v puhasti, beli poslastici.
Kaj potrebujete?
Za pripravo te kreme potrebujete samo 5 sestavin. Vse so zelo uporabne in jih lahko kadarkoli imate doma. Takoj, ko se vam zahoče imate smetano za stepanje, za kavo, vaflje ali sladice in jo lahko preprosto pripravite. Če pri roki nimate masla, lahko uporabite margarino. Toda stepena smetana bo bolj okusna z maslom.
Sestavine:
– 200 gramov masla,
– 2 kozarca mleka,
– ¾ skodelice sladkorja,
– 1/3 skodelice koruznega škroba,
– 1 žlička ekstrakta vanilije.
Priprava:
Najprej zmešajte koruzni škrob s pol kozarca mleka. V drugi posodi segrejte 1½ skodelice mleka s sladkorjem. Ko mleko začne vreti, dodajte koruzni škrob z mlekom. Ponovno zavremo in mešamo, dokler ne dobimo goste in gladke mase. Ne pozabite mešati, da se mleko ne zažge. Odstavimo in ohladimo. Mleko občasno premešamo, da se na površini ne naredi skorjica. Maslo narežemo na majhne koščke. Ko se mlečna krema ohladi, ji dodamo koščke masla in za vsakim koščkom zmes zmešamo. Na koncu stepamo celotno mešanico, dokler ne dobimo bele in puhaste stepene smetane. Čisto na koncu lahko dodate tudi vanilijevo esenco, ni pa nujno. Stepeno smetano shranimo v primerno posodo in jo shranimo v hladilniku, kjer bo zdržala nekaj časa. Uživajte v domači stepeni smetani, pa dober tek!